Xiaomi Smart Doorbell 3

Cine ar fi știut că e așa de simplu să devii un... clovn?

Nu râde, vorbesc foarte serios, ca de fiecare dată. Probabil ai văzut până acum pe internet clipurile alea din State filmate de soneriile oamenilor în care se întâmplă ceva mai mult sau mai puțin interesant. Ei bine, cu Xiaomi Smart Doorbell, repertoriul YouTube-ului ar putea să se îmbogățească și cu câteva secvențe video de pe meleagurile românești. Chiar de pe scara ta. Pentru că această sonerie este genul de SuperGadget perfect pentru a ilustra că este simplu cu tehnologia: e simplu s-o găsești, e simplu s-o plătești, e și mai simplu s-o folosești.

În 2023, atracția de a deveni creator de conținut fără aproape cel mai mic efort e să fie cât se poate de reală. Desigur, o sonerie inteligentă precum Xiaomi Smart Doorbell 3 poate să facă mult mai mult decât atât, chiar dacă principalul argument pentru achiziția ei – deși nerecunoscut de nimeni – va fi căutarea celebrității pe net.

Primul lucru care ar trebui să atragă pe orice împătimit al DIY-ului care nu a ținut vreodată un ciocan în mână, dar are sute de clipuri vizionate la activ este faptul că se poate instala în câteva secunde fără a necesita nicio unealtă. Dezlipești folia de protecție de pe banda dublu-adezivă 3M, fixezi suportul pe perete și gata. Mă rog, pe urmă vine soția și vede că ai pus-o strâmb, te chinui să o dai jos, te duci să cumperi un boloboc, uiți să iei și niște bandă dublu-adezivă nouă, te întorci la magazin, o fixezi din nou, începi să-ți rozi unghiile cu gândul la inevitabila inspecție ce va să vină, după care răsufli ușurat când vezi că pleacă fără să spună nimic – una dintre formele supreme de laudă pe care le poți primi.

Mai departe, nu trebuie decât să instalezi o aplicație pe telefonul mobil, iar ca să faci asta e suficient să scanezi un cod QR de pe spatele aparatului. Oricum, dacă nu ai nevoie de funcția video, soneria funcționează și fără telefon cu ajutorul unității interioare mobile incluse (practic, un difuzor capabil să producă sunete de până la 79dB – cam cât iese din gura unui copil de trei ani după ce i-ai demontat creația din Duplo crezând că nu sunt decât niște piese aruncate la întâmplare). Odată terminat simplul proces de instalare, ești gata să pierzi câteva ore jucându-te și testând toate funcțiile pe care Xiaomi Smart Doorbell 3 le oferă, totul la rezoluție 2K (un alt fel de a spune FullHD) și cu unghiuri foarte largi de vizualizare (180 de grade pe diagonală și 107 grade in plan vertical).

E greu de spus ce te va face să te oprești (probabil viața), însă cu siguranță nu va fi bateria care s-a descărcat pentru că, cu o capacitate de 5.200mAh, acumulatorul soneriei poate ține – conform testelor producătorului – până la 4,8 luni. Adică nu ar trebui să fie nevoie să-l încarci de mai mult de două ori pe an – iar atunci când o vei face, va fi foarte simplu grație mufei USB Type-C.

Unul din motivele pentru care bateria ține atât de mult este funcția de detectare a mișcării, precum și tehnologia de recunoaștere a siluetei umane (asistată de AI, orice ar însemna asta), ceea ce face ca orice eveniment care implică ființe de altă formă să fie ignorat, economisind, astfel, energia. Imaginile captate vor fi stocate în mod gratuit în cloud timp de 72 de ore (adică trei zile), sau pot fi înregistrate pe un stick de memorie.

Faptul că soneria este conectată în permanență cu telefonul tău înseamnă că inițierea apelurilor nu este unidirecțională – de la butonul ei spre telefon sau unitatea mobilă din casă – ci bidirecțională. Altfel spus, nu trebuie să aștepți să te sune curierul pentru a-i spune să lase pachetul la vecinul de alături, ci poți să-l pândești până vezi că se apropie de ușă și să începi tu conversația. Știu, ar fi ciudat să faci asta și unii ați putea considera ciudat chiar și faptul că eu m-am gândit la asta și apoi chiar am scris-o în acest text, dar hei, dacă aș fi normal nu v-ați uita la mine. Desigur, e indicat să nu fi comandat ceva fragil în ziua respectivă pentru că e posibil ca pachetul să înceapă să accelereze spre sol cu 9,8 metri pe secundă imediat ce începi să vorbești dacă ai un curier mai slab de înger.

Însă chiar și cei mai căliți dintre ei ar putea să aibă probleme atunci când vei folosi cea mai genială dintre toate câte am pomenit până acum. Mă refer aici la posibilitatea de a-ți modula vocea astfel încât să semene cu cea a unui bătrân (firește, bani aruncați pe fereastră pentru cei care au trecut deja de o vârstă) sau a unui clovn (la fel, un feature deloc util pentru, ce-i drept, mult mai puțin numeroasa categorie de oameni care nu ies din casă fără să-și pună o bilă mare și roșie pe nas). Xiaomi spune că a inclus lucrul ăsta pentru ca cei care îi folosesc produsul să își poată proteja identitatea atunci când vor, însă eu sunt convins că au vrut doar să se distreze un pic și nu putem decât să le mulțumim pentru asta.