PlayStation 5 Slim: pentru când vrei să iei joaca în serios
Au trecut mai bine de trei ani de când PlayStation 5 a fost lansat pe piață, dar între o pandemie și o criză a semiconductorilor care a redus dramatic stocurile, nu toată lumea a avut timp să se bucure de el.
Situația a revenit însă la normal și PlayStation 5 — acest totem SF al universului consolelor — a revenit într-o variantă mai compactă, am aici, în fața mea, versiunea Slim.
În cazul în care ești pregătit să intri în lumea PlayStation 5 dar nu ai găsit încă un motiv puternic, lasă-mă să-ți spun succint ce are această consolă să-ți ofere. În primul și în primul rând, îți oferă o experiență de gaming mai imersivă ca niciodată, și o face la fel de repede și cu la fel de puțin efort ca achiziția unui PlayStation 5 prin Vodafone EasyTech. Simplu!
Cum face asta? Păi…
- 1. are performanțe de top
- 2. jocurile se încarcă aproape instantaneu
- 3. controllerul său te pune în centrul acțiunii
- 4. are compatibilitate retroactivă
- 5. poți să pui și Netflix pe el…?
Da, sigur, poți să-ți pui aplicații de streaming de muzică și de filme, căci este un supergadget de divertisment, dar cu siguranță nu pentru Neflix ți-ai cumpăra tu ditamai consola, ci ca să te bucuri de ce are să-ți ofere mai bun lumea gamingului în zilele noastre. Iar PlayStation 5 vine cât se poate de pregătit pentru asta, cu
- 1. placă video cu ray tracing
- 2. hard SSD cu rată foarte mare de transfer
- 3. o interfață intuitivă
- 4. o bibliotecă impresionantă de jocuri (care se achiziționează separat sau de care te poți bucura cu abonamentul PlayStation Plus)
- 5. un controller cu feedback haptic și triggere adaptive
Dacă ai fost reținut în a-ți cumpăra PlayStation 5 din cauză că nu încăpea pe rafturile de pe lângă televizor, iată prima veste bună: PS 5 Slim nu este doar mai subțire, ci e cu circa 30% mai mic în volum cu totul: are 35,8 centimetri înălțime, 21,6 centimetri adâncime și 9,6 centimetri grosime. Sigur, și acesta poate fi culcat la orizontală.
A doua veste bună este că, în ciuda dimensiunilor reduse, PS 5 Slim și-a păstrat și versiunea cu unitate optică, așa că nu trebuie să renunți la colecția ta de DVD-uri cu filme sau cu jocuri de PlayStation 4 doar pentru că ai vrut consola mai nouă. În plus, dacă-ți cumperi versiunea cu unitate optică, le lași prietenilor oportunitatea de a-ți lua cadou de ziua ta un joc de PlayStation.
A treia veste bună în cazul lui PS 5 Slim este că reducerea în dimensiuni nu a venit cu niciul fel de penalizare în performanțe sau, la fel de important, în silențiozitatea la rulare. Dar despre asta vorbim în detaliu mai jos.
Controllerul DualSenseMulte noutăți a adus PlayStation 5 în materie de imersiune în gaming, iar una dintre cele mai evidente este controllerul, DualSense. Odată cu noua generație, și controllerul DualSense a crescut în dimensiuni și plusează la ergonomie, așa că majoritatea dintre voi va aprecia schimbările.
DualSense își păstrează bateria internă — îl încarci de la consolă, prin cablu USB-C, nu ai nevoie de baterii —, conectivitatea wireless și mufa Jack, împreună cu difuzorul. Primește, în schimb, și un microfon intern, astfel încât nu ai nevoie de căști pentru a comunica cu prietenii atunci când vă jucați în rețea.
Dar cea mai mare noutate aici sunt triggerele adaptive, care schimbă extraordinar de mult experiența jucatului.
De exemplu, când conduci o mașină în Gran Turismo și frânezi puternic fără ABS, în momentul în care roțile pierd aderența vei simți asta în trigger, care se înmoaie așa cum face pedala de frână la o mașină de curse. La fel și atunci când tragi cu arme de foc în Far Cry, sau cu arcul în Horizon: Forbidden West.
Este o senzație greu de explicat, dar pe care o simți din plin. Și dacă asta-ți dă senzorii peste cap, să știi că poți să diminuezi puterea acestui tip de feedback, sau poți chiar să-l dezactivezi de tot. Cu toate că cel mai probabil n-o să vrei să faci asta după un prim „test drive”.
În funcție de cum îți faci setările de feedback și de cât de solicitant este jocul, un plin de baterie de DualSense te ține între șase și 12 ore.
Dacă ai controllere de PlayStation 4 care au rezistat nervilor făcuți la FIFA, le poți conecta la PlayStation 5, dar trebuie să reții că acestea vor funcționa doar pentru jocuri de PlayStation 4. Dar despre compatibilitate vorbim mai jos.
Performanțe & compatibilitateForma și dimensiunile lui PlayStation 5 (fie că vorbim de Slim sau de versiunea de debut) vin cu avantajul unei răciri foarte eficiente, iar dacă ai PlayStation 4, știi foarte bine la ce mă refer: zgomot! Ei bine, la PlayStation 5 doar LED-ul albastru îți indică faptul că e deschisă consola, pentru că altfel… liniște și pace! Și asta în condițiile în care PlayStation 5 este și foarte performant.
Procesorul este un AMD Ryzen cu opt nuclee, de 3,5 GHz, iar placa grafică, un AMD Radeon de 2,23 GHz care suportă ray tracing — acea chestie magică prin care umbrele și reflexiile sunt mai apropiate de fotorealism decât au fost vreodată. Puterea de procesare crescută permit atât randarea HDR, dar și în 4K, iar tu te poți bucura de gameplay rapid și fluid la un număr ridicat de cadre pe secundă de până la 120 fps pentru jocurile compatibile, cu suport pentru o rată de refresh de 120Hz pe display-urile 4K.
Dar în timp ce calitatea imaginii ține și de televizorul din dotare, există un atribut la PlayStation 5 de care te vei bucura oricum: rapiditatea cu care se încarcă. Mulțumită SSD-ului din dotare, timpii de așteptare scad dramatic. Asta înseamnă că în cazul celor mai multe jocuri, încărcarea unui nou nivel sau a unei hărți este aproape instantanee. Nu îți dai seama de importanța acestui beneficiu până când nu testezi un PlayStation 5.
Iar dacă vrei să-ți extinzi spațiul de stocare (hardul din dotare are 825 de Giga, iar jocurile nu scad în dimensiuni), PlayStation 5 vine cu un slot dedicat special pentru asta. (Dar înainte să-ți cumperi noul hard, verifică lista de cerințe de la Sony, pentru că nu toate SSD-urile sunt compatibile.)
Un alt aspect prin care PlayStation 5 devine o achiziție no-brainer este acela de compatibilitate retroactivă. Cu alte cuvinte, toată galeria ta de jocuri (fie pe DVD, fie din biblioteca virtuală) de PlayStation 4 poate fi accesată și pe PS 5. Practic, nu ai pierdut nimic! Mai mult, unele jocuri pe care le-ai cumpărat pentru PS 4 pot fi upgradate (gratis sau contracost, după caz) pentru PS 5, astfel încât să te bucuri pe deplin de imersiunea pe care noua consolă ți-o oferă.
Compatibilitatea retroactivă este valabilă și în cazul accesoriilor, fie că vorbim despre controllerul de PS 4 (cu asteriscurile de mai sus) sau de kitul de realitate virtuală PS VR.
InterfațăIndiferent dacă vii de pe PS 4 sau dacă PlayStation 5 este prima ta expriență cu o consolă, interfața de PS 5 este cât se poate de intuitivă: jocurile sunt dispuse într-un șir orizontal, iar fiecare dintre ele are un set de „scurtături” utile. Una dintre ele este, de exemplu, Continue Game; dacă o accesezi, jocul se încarcă fix de unde l-ai lăsat, fără să mai fii nevoit să treci prin meniul principal. Trece asta la lista de beneficii ale unui SSD performant.
Jocuri & mediaCu toate că principala caracteristică a unui PlayStation 5 este gamingul, nu este și singura: este un nucleu de divertisment, care include și suportul pentru aplicații de streaming de muzică și filme. Îți poți instala Netflix, YouTube, Disney Plus, Prime Video, Spotify, Apple Music și, mai nou, chiar și Apple TV.
Cât despre jocuri, ei bine, fie le cumperi în format fizic, pe DVD (îți trebuie PS-ul cu unitate optică pentru asta, firește), fie din PlayStation Store, pe care îl găsești tot timpul la îndemână, pe ecranul Home al consolei.
PlayStation Store este foarte cuprinzător, iar dacă optezi pentru abonamentul PlayStation Plus — de altfel necesar pentru a te juca în rețea cu alții — te bucuri de reduceri, demo-uri pentru jocuri nou-apărute și de o bibliotecă virtuală cu sute de jocuri la care ai acces oricând, atâta timp cât abonamentul este activ. Timp să ai, că de plictisit n-ai cum să te plictisești!
De ce să mi-l cumpăr?Dacă ai sărit direct aici, lasă-mă să sumarizez motivele pentru care merită să ai un PlayStation 5 în viața ta: pentru că este un supergadget capabil să te transpună în lumea gamingului în doar câteva secunde, iar odată ajuns acolo îți oferă grafică impecabilă și un grad de imersiune absolut satisfăcător.