Xiaomi Redmi 13C

Ar fi fost greu spre imposibil să zici că acest telefon este succesorul lui 12C dacă n-ai fi avut sugestia numelui: noul entry-level Redmi 13C face un pas mic în evoluția tehnologică și un pas gigantic în design. Unul care nu vine cu vreun salt în preț. Horaay! Și, cel mai important, la Vodafone e ușor să-l găsești, e ușor să-l plătești, e ușor să-l folosești!

Design și construcție

Designul lui 13C este evident inspirat de formele produselor high-end dar, foarte important, este și reușit, așa că nu pare doar un exercițiu aspirațional. Calitatea percepută a fost astfel îmbunătățită considerabil mulțumită designului curat, dar bogat în mici detalii, și a camerelelor frontale care acum sunt reprezentate individual. Redmi 13C este oferit în patru culori, iar carcasa din plastic are un finisaj mat, granulat, cu forme geometrice. Not bad! Și grosimea de doar 0,8 centimetri contribuie la această nouă identitate vizuală, alături de cititorul de amprentă a cărui nouă poziție — pe lateral, lângă butoanele de volum — îl fac mai ușor accesibil și dau și bine, estetic vorbind. Dacă ești fan al căștilor cu fir, e bine să știi că Redmi 13C dispune de o mufă jack de 3,5 mm, în dulcele stil clasic. Și oferă suport dual SIM, așa că dacă ești în căutarea unui singur telefon în care să-ți bagi două cartele, merită să-l pui și pe Redmi 13C pe lista scurtă. Și o fi el slim și finuț, dar 13C a suferit mult în procesul de proiectare, pentru a se asigura că e durabil: a fost scăpat „accidental” în vreo 300 de teste diferite, butonul de pornire a fost apăsat de JUMĂTATE DE MILION de ori, mufa jack a fost supusă la 20.000 de conectări, iar portul de încărcare USB-C la 10.000. Noi ne bucurăm că cineva a avut răbdare să facă toate testele de mai sus pentru ca Redmi 13C să fie nu doar frumos, dar și durabil.

Ecran

Sunt câteva indicii care trădează apartenența lui Redmi 13C la segmentul entry-level, poate cel mai evident dintre ele fiind rama ceva mai groasă a ecranului. Dar și ecranul este mare: un LCD de 6,74” cu rezoluție 720x1600 și cu densitate de circa 260 ppi, valori rezonabile pentru această categorie de preț. Luminozitatea maximă a ecranului lui Redmi 13C este acum de 600 de niți, iar rata de refresh maximă e de 90 Hz, cu toate că n-o să te poți bucura de ea în toate aplicațiile. Protecția ecranului poartă semnătura Corning Gorilla Glass 3 și promite rezistență sporită la zgâriere. Noi recomandăm totuși o folie, că niciodată nu strică să fii precaut. Practic, tu protejezi ecranul, iar ecranul te protejează pe tine: Redmi 13C a primit certificări TÜV pentru emisia redusă de lumină rece (albastră), pentru imagini fără pâlpâire și pentru tehnologia de iluminare de fundal. Pe lângă toate astea, pentru lecturi de calitate (cel puțin din punct de vedere al protecției pentru ochi), poți să-ți setezi fundalul lui 13C cu textură granulată, ca de pagină de carte.

Performanțe

Procesorul octa-core (frecvență maximă de 2 Ghz) care animă Redmi 13C se achită onorabil de îndatoriri în utilizarea uzuală — aplicații office, social media, foto/video. Nu o fi chiar un dispozitiv portabil de gaming, dar nici nu te lasă la greu când plictiseala e mare. Memoria de lucru este de 4 Gb, 6 Gb sau 8 Gb, în funcție de versiunea aleasă (și implicit de capacitatea de stocare), însă poți face extensie de RAM de până la 8 Gb, pentru când ai nevoie de extra memorie de lucru și dispui de capacitate de stocare. Apropo de asta: Redmi 13C este oferit cu 128 Gb sau de 256 Gb, însă dispune și de slot pentru card de memorie (micro SDXC), cu suport de până la 1 Tb. Practic, mult mai mult decât ai avea nevoie vreodată pe un astfel de dispozitiv.

Camera foto

Suita de camere frontale ale lui Redmi 13C este constituită dintr-o cameră principală wide de 50 de megapixeli, o cameră macro de 2 MP și o lentilă auxiliară de 0,08 MP. Tehnic vorbind, ai telefon cu cameră TRIPLĂ, deci ai un motiv în plus să fii mândru de achiziția ta — Redmi 13C este primul telefon din segmentul său care vine cu trei lentile frontale. Camera de selfie are 8 megapixeli și este ajutată pe timp de noapte de un „light ring”, un paspartu luminos pe care-l face ecranul telefonului atunci când ești în modul selfie. Un mod ingenios de a veni în completarea carențelor de ordin hardware. Apropo de ingeniozitate și de hardware: și algoritmii de procesare a imaginilor au fost îmbunătățiți în cazul lui Redmi 13C, așa că vitezele au fost îmbunătățite considerabil. Procesarea foto pe modul Noapte este cu aproape 35% mai rapidă, în timp ce rapiditatea camerei de selfie a crescut cu 65%. Probabil că nu vei reține cifrele astea seci, dar e suficient să reții că Redmi 13C este mai fâșneț decât predecesorul său. În modul video, rezoluția maximă a lui Redmi 13C este de 1080p. Iar rata de 30 fps se păstrează indiferent dacă filmezi la 1080p sau la 720p.

Baterie

Redmi 13C vine cu o baterie cu capacitate de 5.000 mAh, care promite până la 23 de ore de vizionare. Altfel, în funcție de cum — și pentru ce — utilizezi telefonul, așteaptă-te să te țină bateria în jur de o zi sau chiar și peste o zi. În cutia lui Redmi 13C vei gasi doar cablu de încărcare, însă dacă ai pe-acasă un încărcător mai puternic (și mufă USB-C), să știi că poți să scurtezi timpul de încărcare (de circa două ore), pentru că Redmi 13C poate trage curent cu până la 18 W.

Merită să-l cumperi?

Dacă esteticul este un criteriu la fel de important ca bugetul pentru noul tău telefon, atunci Redmi 13C e fix telefonul care să le bifeze pe amândouă: este accesibil, pare mai scump și oferă performanțe decente.