Samsung Galaxy Z Fold5
Știi semnătura aia pe care o primești pe e-mail, „Sent from my phone?”. Ei bine, ai grijă să nu afle lumea că ți-ai cumpărat Samsung Galaxy Z Fold5, pentru că n-o să mai scapi așa ușor: ăsta este cu mult mai mult decât un smartphone. Și spun asta ținând cont de cât de smart sunt deja telefoanele în zilele noastre. Dar Fold5… ei bine, Fold5 este cel mai performant foldable din lume!
Nișa asta a telefoanelor pliabile este una destul de îngustă, însă în ultimii ani a început să fie exploatată de producătorii de smartphone-uri. În funcție de necesitățile tale, ai putea să-l vezi ca pe un compromis în favoarea puterii de procesare, pentru că pentru un telefon mobil nu e nici mic și nici ușor, dar dacă te gândești că îl poți personaliza ca pe un laptop, îl poți folosi ca pe un laptop, dar fără să cari după tine câteva kilograme în plus și un ventilator care pornește când ți-e lumea mai dragă, ei bine… Fold5 începe să fie fix gadgetul acela de care ai nevoie.
Și dacă primul dispozitiv care îți vine în minte când te gândești la dispozitive pliabile este Samsung Galaxy Z Fold, asta s-ar putea să fie și pentru că modelul producătorului sud-coreean a ajuns deja la a cincea generație, deci vorbim despre un gadget matur, tried and tested.
Iar treaba asta este cu atât mai evidentă cu cât Samsung a introdus mai degrabă noutăți minore pentru Galaxy Z Fold5, prin care a eliminat unele inconveniente pentru a oferi o experiență de utilizare superioară. Hai să vedem împreună ce s-a schimbat.
Design și construcție
Știi cum e: oricât de mult ți-ai da silința să faci totul perfect, după ce termini treaba îți dai seama că se putea și mai bine. Așa că Samsung a lucrat la Galaxy Fold5 pe ici, pe colo, dar a pus accent pe construcție, pentru a corecta unele neajunsuri din trecut.
Uite, de exemplu. cum arată noul Fold5 pliat. E pliat complet, ca un sandviș perfect gândit, nu doar pliat parțial, și asta mulțumită noii balamale, care este o minune inginerească ȘI de design. Sigur, acum arată mai bine pliat, dar marele avantaj e că Fold5 este mai compact și, cel mai important, că îngreunează pătrunderea prafului. Sau, de ce nu, a lichidelor. Apropo de asta, telefonul respectă standardul IPX8, adică rezistă la apă, dar nu și la praf, pentru că balamaua nu poate fi încă închisă ermetic.
La confortul sporit, atunci când îl porți în buzunar, contribuie și cura de slăbire prin care a trecut dispozitivul: lățimea a scăzut de la 15,8 milimetri la 13,4 milimetri, iar greutatea s-a redus ușor de la 263 grame la 253 grame. Modificări mici pe foaie, dar sesizabile în utilizare.
Ecran
Când deschizi Fold5 ești întâmpinat de același ecran Dynamic AMOLED 2X de 7,6” disponibil pe Fold4, pentru care Samsung a păstrat inclusiv pelicula protectoare de plastic. Luminozitatea display-ului a fost îmbunătățită de la 1000 la 1200 nits pentru setarea de luminozitate înaltă și de la 1300 la 1750 nits pentru luminozitatea maximă. Practic, poți să-l folosești fără probleme oriunde te-ai afla, fie și de pe o plajă din Ibiza într-o zi însorită, ceea ce de altfel îți doresc.
Pentru că vorbim despre un ecran pliabil — foarte pliabil, la cum se închide acum telefonul — încă nu am ajuns în punctul în care cuta de pe mijloc să fie insesizabilă, dar partea bună e că-i vizibilă doar din anumite unghiuri. Sincer, după câteva zeci de minute de utilizare aproape că nici n-o mai percepi.
Mai important este că ecranul cu formatul aproape pătrat este mult mai potrivit pentru a lucra cu aplicații complexe și în multitasking, mai ales că poți ține telefonul și poți folosi tastatura cu ambele mâini. Îți oferă o experiență de utilizare net îmbunătățită care te ajută să fii mai productiv, ceea ce reprezintă de fapt și principalul scop pentru care există această gamă de produse.
Altfel, în utilizarea de zi cu zi probabil că vei folosi telefonul pliat și te vei baza preponderent pe ecranul secundar, sau Cover Display, așa cum l-a botezat Samsung. Oricum, vorba vine „secundar”, pentru că este tot un Dynamic AMOLED 2X, de data asta cu diagonală de 6,2’ și o rezoluție mai puțin obișnuită pentru un Samsung: 904 x 2316 pixeli, întrucât formatul este foarte înalt: 23:9. Suficient de mare însă pentru majoritatea proceselor de utilizare.
Deloc surprinzător, ambele ecrane ale lui Galaxy Z Fold5 suportă rate de refresh de până la 120 Hz, standardul actual pentru gama de telefoane de top.
Performanțe
Pentru că deja vorbim despre cel mai performant foldable de pe piață, platforma hardware a lui Fold5 a trecut printr-un upgrade subtil: Fold5 folosește un chipset Snapdragon 8 Gen 2 construit de Qualcomm, cu grafică Adreno 740 și 12 GB RAM, care-ți garantează o putere de lucru mai mult decât suficientă pentru a acoperi toate necesitățile când vine vorba de multitasking. Și la capitolul spațiu de stocare stai fără griji, pentru că ai la dispoziție versiuni de 256 GB, 512 GB și 1 TB.
Așa cum îți imaginezi, telefonul pliabil rulează excelent cu această platformă hardware. Și asta e cu atât mai important cu cât ar trebui să folosești facilitățile de multitasking oferite de ecranul principal. De altfel, versiunea de Android 13 pentru telefoane pliabile îți permite să rulezi până la patru aplicații simultan, dintre care una în modul Pop-up View. Lansarea acestora este simplificată de existența unui Taskbar foarte apropiat ca funcționalitate de ceea ce găsești pe un laptop sau desktop. În funcție de preferințele tale, aici poți găsi inclusiv până la patru aplicații utilizate recent și le poți deschide în modul multi-window cu un drag-and-drop pe ecran. Multitasking, frate!
Un alt aspect interesant care contribuie decisiv la o experiență de lucru plăcută este modul în care poți folosi cele două ecrane din punct de vedere al home screenului și al listei de aplicații. Asta pentru că poți folosi același layout pentru cele două ecrane prin funcția Screen mirroring sau le poți seta independent, în funcție de modul în care te avantajează cel mai mult pe tine. În plus, există și un așa numel panel cu aplicații pe una sau două bare verticale în care sunt afișate aplicațiile recent utilizate, dar și scurtături la aplicațiile tale preferate. Toate aceste opțiuni te ajută să-ți personalizezi interfața software în funcție de propriile preferințe, ceea ce în final se traduce printr-o productivitate mai bună.
Dar tot vorbim de productivitate de parcă n-am fi oameni cu nevoi de entertainment. Evident că la așa specificații, și cu așa ecran, gamingul o să fie o adevărată plăcere.
Iar dacă vrei să intri în full PC mode, poți conecta Fold5 la un monitor, folosind astfel telefonul ca un touchpad sau banc de lucru! Sau conectează-i un controller și devine instantaneu consola ta portabilă.
Camera foto
Sunt destul de sigur că performanțele camerei foto nu reprezintă principalul aspect pe care îl analizezi dacă ai nevoie de multitasking-ul oferit de Fold5. Chiar și așa, întrucât vorbim despre unul dintre cele mai strong telefoane de pe piață, este logic să ai pretenția unor fotografii de calitate.
La acest capitol, Fold5 propune o rețetă identică cu cea a predecesorului Fold4. Camera foto principală are 50 MP și stabilizare optică, camera telephoto are 10 MP, stabilizare optică și oferă zoom optic 3x, în timp ce cameră ultra-wide are 12 MP. Primele două camere oferă imagini de calitate, apropiate de cele de pe seria S23; însă nu același lucru se poate spune despre camera ultra-wide, care putea fi îmbunătățită comparativ cu generația precedentă.
Portretele au la rândul lor o calitate bună a imaginii și pot fi realizate inclusiv cu zoom 2x și 3x, însă în ultimul caz este utilizat senzorul telephoto.
În cazul clipurilor video, camera principală suportă înregistrări 8K la 30 fps, în timp ce camera telephoto oferă 4K la 30 fps și 60 fps. În schimb, senzorul ultra-wide permite cel mult clipuri 4K la 30 fps.
Iar dacă avem două ecrane, avem și două camere selfie, firește! Una dintre ele are 10 MP și este poziționată pe Cover Screen, în timp ce a doua are 4 MP și este integrată în ecranul principal, fiind foarte greu vizibilă.
Tot ce-ți mai rămâne după ședința foto e să intri în Flex Mode, care transformă jumătate din ecranul principal în spațiu de lucru, cu touchpad și butoane prin care să accesezi repede funcțiile de care ai nevoie.
Și fie că ești în modul de lucru sau în modul creativ, poți să te folosești și de S Pen, pentru mai multă finețe în operare. Apropo de finețe: S Pen a fost dezvoltat cu experții de tablete grafice de la Wacom, așa că dacă vrei să-ți explorezi latura picassiană, ei bine, Fold5 poate să fie și pânza ta de lucru. Sau studioul tău de editare, după caz.
Baterie
Fold5 este echipat cu o baterie de 4.400 mAh, similară cu cea de pe Fold4. Teoretic ne puteam aștepta la o ușoară creștere de capacitate, mai ales că vorbim despre un dispozitiv cu două ecrane însă, chiar și așa, autonomia este suficient de mare pentru a putea ajunge cu bine la finalul zilei.
La fel ca și celelalte smartphone-uri de top Samsung, viteza de încărcare nu este neapărat punctul forte al lui Fold5: 25 W prin cablu și 15 W prin wireless, mult sub ceea ce oferă o parte a concurenței, dar mai bine decât nouă serie iPhone 15.
Merită să-l cumperi?
De-a lungul timpului, în evoluția tehnologică au apărut elemente disruptive, care au făcut ca lucrurile înainte complicate să devină simple, fie că vorbim de fotografie, ecrane sau putere de procesare. Fold5 este fix genul acela de dispozitiv, care deschide noi orizonturi în privința folosirii telefoanelor smart. Dacă vrei un all-in-one care să-ți simplifice viața, Fold5 e cu siguranță unul dintre răspunsuri. Numai să nu știe șeful că-l folosești și în afara orelor de program.
Mai ales că acum la Vodafone e ușor să-l iei, e ușor să-l folosești, e ușor să-l plătești! În plus, la Vodafone ai mereu super reduceri și asigurare de ecran inclusă 3 luni la abonament. Află detalii despre oferte și beneficii pe vodafone.ro sau în magazine.