Samsung Galaxy Z Flip5

Pentru cei mai tineri dintre voi, hai să vă zic ceva: a fost o vreme când „calculator de buzunar” descria un dispozitiv cu ecran mic și multe taste, pe care puteai să… calculezi chestii matematice și atât. Acum, când zici „calculator de buzunar” — dacă mai folosești expresia asta — te referi cel mai probabil la un smartphone, care e și asistent virtual, și cameră foto, și mini-laptop la nevoie.

Doar că pentru asta, calculatorul nostru de buzunar are nevoie de buzunare din ce în ce mai mari, pentru că deh, vrei și ecran mare, vrei și baterie mai mare sau camere mai performante. Din fericire, există acum o soluție și pentru aceia dintre voi care vor să țină telefonul în buzunarul cămășii: telefoanele pliabile.

Un trend de care sincer ne-a fost dor fără să știm, pentru că nimic nu e mai satisfăcător decât gestul de a-l deschide și decât sunetul pe care-l fac atunci când închizi un telefon pliabil. Astea sunt două dintre chestiile care o să fie tot timpul cool, iar Samsung a reușită să facă asta minunat cu Galaxy Z Flip5.

Design și construcție

Atunci când îl folosești în formatul pliat, Flip5 are dimensiuni de invidiat: 85.1 x 71.9 x 15.1 mm, așa că este foarte ușor să-i găsești un loc în buzunar sau în geantă. În plus, nici nu este extrem de greu la cele 187 de grame ale sale.

Coordonatele astea nu prea s-au schimbat față de versiunile anterioare, însă Flip5 aduce un lucru nou la construcție: mecanismul balamalei, care a fost îmbunătățit pentru a permite acum o pliere completă, spre bucuria OCD-iștilor cărora le place să vadă totul pus frumos la linie. Unde mai pui că în felul acesta îți protejezi ceva mai bine ecranul de praf. Că la apă Flip5 era deja rezistent și înainte.

La fel ca la generațiile anterioare, balamaua lui Flip5 poate rămâne fixă în diverse unghiuri, ceea ce îți permite să folosești dispozitivul într-o gamă mai variată de cazuri. De exemplu, îl poți lăsa pe o suprafață plană pentru a face selfie-uri sau pentru a te uita la clipuri video. Sau îl poți plia la jumătate în modul Flex, caz în care jumătatea orizontală devine un mini-pad. Bun pentru editare, de exemplu.

Ecran

Cea mai importantă și cu siguranță cea mai așteptată modificare pentru Flip5 este ecranul secundar de dimensiuni mai mari. Înainte era cover screen, acum îi spune Flex Window. Și adevărul este că noul ecran îți deschide poarta spre un nou mod de utilizare al telefonului pliabil, pentru că majoritatea operațiunilor uzuale se pot face acum de aici, fără a mai fi nevoie să depliezi telefonul.

Vorbim despre un Super AMOLED cu diagonala de 3,4 inchi și rezoluție de 720 x 748 pixeli, cu rata de refresh de 60 Hz, care are acest decupaj elegant în jurul camerelor. După cum îți ziceam, Flip5 îți permite acum să folosești mult mai intuitiv o serie de aplicații și widgeturi. Din meniul Labs poți selecta o gamă variată de aplicații precum Youtube, Google Calendar, Google Maps sau gama extinsă de aplicații de mesagerie. Practic, poți vedea calendarul pentru o lună, traseul pe care vrei să-l urmezi sau să scrii mesaje cu tastatura full-QWERTY.

La fel de important, este mult mai ușor să observi notificările pe acest ecran și, strict pentru treaba asta, nici nu mai este nevoie să folosești ecranul principal. Aș spune chiar că Flip5 poate fi un gadget care să înlocuiască utilizarea unui smartwatch, dacă principalul scop pentru care ai nevoie de un smartwatch este legat de vizualizarea mai rapidă a notificărilor.

În rest, pentru treburile serioase există ecranul principal Foldable Dynamic AMOLED 2X cu diagonală de 6,7 inchi și rezoluție 1080 x 2640 pixeli, care așa cum observi este mai înalt decât orice alt smartphone clasic de pe piață. Acesta are o rată de refresh de 120 Hz și luminozitate maximă 1750 nits, iar culorile sunt bine reprezentate, deci îl poți folosi confortabil și în miezul zilei. Ca pe orice alt Samsung, și pe Flip5 poți alege între culorile mai naturale oferite de modul Natural sau culorile ușor accentuate oferite de modul Vivid.

Principalul avantaj al ecranului înalt îl vei găsi pentru aplicațiile care au nevoie de mult scroll. Fie că navighezi prin postările de Facebook și Instagram sau citești un articol in-depth, ecranul înalt îți oferă o experiență de lucru completă.

Performanțe

Așa cum probabil te-ai aștepta de la un telefon de top, Flip5 este echipat cu cea mai puternică platformă hardware furnizată de Qualcomm în prezent: chipsetul Snapdragon 8 Gen 2 cu opt procesoare și grafică Adreno 740, 8 GB RAM și, în funcție de preferințele tale, 256 GB sau 512 GB.

Evident, cu o astfel de platformă hardware, telefonul rulează bine în toate aplicațiile, iar datele culese în aplicațiile de tip benchmark arată performanțe foarte apropiate de cele înregistrate de Galaxy S23. Nu există probabil joc care să nu ruleze ca uns pe Flip5, iar clipurile video au o calitate bună indiferent că vorbim despre cele de pe Youtube sau diverse servicii de streaming la care te poți conecta.

Camera foto

Modulul foto pentru Flip5 este echipat cu două camere foto: camera principală are 12 MP, în timp ce camera ultra-wide oferă tot 12 MP. Mai există și o cameră frontală pentru selfie-uri, dar acum, că poți să-ți faci selfie cu telefonul pliat folosind camerele mari, asta o să fie folosită probabil pentru ședințele de zoom.

Deci dacă ești creator de conținut — la cât de multe poze și filmulețe facem în ziua de azi, cine nu mai e? — Flip5 îți va deschide noi orizonturi în arta fotografiei sau a fil…mo…grafiei? Iar cu algoritmul 4K Nightography al lui Flip5, poți să pozezi/filmezi și atunci ai mai puțină lumină naturală. Și pentru că ai ecran flexibil, poți folosi telefonul ca mini-studio de editare, cu panoul Flex Mode, unde ai la îndemână toate butoanele necesare.

Sigur, când vine vorba de camere, niciodată nu e suficient, deci cu siguranță Samsung va îmbunătăți și mai mult situația pe viitor, însă dacă nu ai în plan să tragi lungmetraje pentru cinema de pe telefonul ăsta, caracteristicile sale foto o să-ți fie, cel mai probabil, îndeajuns.

Baterie

Flip5 este echipat cu un acumulator de 3.700 mAh, o cifră neimpresionantă pentru telefoanele zilelor noastre, însă îndestulătoare pentru un telefon care se pliază. Plus că, având în vedere că în majoritatea timpului vei folosi ecranul mic pentru operațiuni, consumul de baterie va fi oricum mai mic decât în cazul unui smartphone nepliabil.

Așa că în general vei putea ajunge la finalul unei zile obișnuite de lucru cu un plin de baterie. Dacă ești heavy user, atunci ia-ți cu tine și încărcătorul.

Merită să-l cumperi?

Samsung Galaxy Z Flip5 nu este doar a pretty looking thing — cu toate că este, adică uită-te un pic la el —, ci și un smartphone foarte bine dezvoltat pentru entertaining, spre exemplu gaming. Și e mulțumitor și pe partea de fotografie sau filmare. Dar principalul motiv pentru care ți-l cumperi? 1. E compact. 2. Pentru sunetul ăsta! 3.

Și pentru că e ușor de găsit, pe site sau în magazinele Vodafone, e ușor de folosit și e ușor de plătit. În plus, la Vodafone ai mereu super reduceri și rate flexibile, 36 de luni, fără dobândă.

.