Samsung Galaxy Watch 6 Classic 47 LTE
Din multe puncte de vedere, nu în ultimul rând prețul, versiunea Classic este vârful gamei de ceasuri inteligente de la Samsung. Cei orientați spre aventură sau sporturi ar putea alege varianta Pro, iar pentru cei mai atenți la buget există opțiunea standard, fără niciun sufix, însă pentru a experimenta tot ce are mai bun de oferit Samsung în materie de dispozitive purtate în jurul încheieturii, soluția este versiunea Classic, ajunsă acum la generația a șasea.
Culori disponibile
Calitatea noului Watch6 Classic e evidentă încă de când deschizi cutia. Dacă ai optat pentru varianta negru mat, pregătește-te să vezi cum toată lumina din cameră o să fie atrasă ca într-o gaură neagră; pentru versiunea argintie, însă, producătorul a uitat să specifice faptul că purtarea ochelarilor de soare este recomandată, însă pentru asta suntem noi aici. Prin urmare, decizia între cele două culori e una pur personală, însă poate fi rezumată destul de simplu: negru pentru discreție, argintiu pentru eleganță și pentru o apropierea mai mare față de aspectul unui ceas clasic, mecanic.
Un „Classic” din toate punctele de vedere
Un alt lucru care face ca numele „Classic” să fie mai mult decât o simplă unealtă de marketing este inelul rotativ care delimitează ecranul de 1,5 inci (1,3 pentru versiunea mai mică de 43 mm). Într-o lume în care tendința clară este de a muta toate butoanele fizice pe un ecran tactil cât mai mare (vezi ce se întâmplă în industria auto, spre exemplu), prezența acestei margini metalice a cadranului ce poate fi rotită manual merită salutată. E important este că există, că funcționează foarte bine, arată excelent, și că e făcută din metal cu zimți foarte mici pentru o aderență mai bună și rezistență în timp.
Existența acestui dispozitiv mecanic înseamnă că vei avea control total asupra scroll-ului. Știu, probleme din lumea dezvoltată, dar nu are sens acum să-ți faci procese de conștiință pentru cei mai năpăstuiți de fiecare dată când te enervezi că ai trecut din greșeală de ecranul unde aveai treabă – fiecare își vede problemele lui ca fiind cele mai importante și e normal să fie așa. Dacă vrei viteză, poți să folosești un singur deget (indexul) și să răsucești cam cum învârtea bunica făcălețul în mămăligă, iar dacă vrei ceva mai multă precizie, te poți ajuta și de degetul mare pentru o mișcare exactă care amintește de spartul unui seif cu cifru.
Inelul metalic mai are un avantaj: plăcerea pe care ți-o va da folosirea unui dispozitiv mecanic pe un gadget din 2023 e foarte greu de găsit în altă parte. Și unde mai pui că, datorită marginii mai înalte a inelului care se ridică deasupra sticlei, oferă și protecție ecranului în cazul unor accidente.
Dincolo de aspect
Poate că am vorbit un pic cam mult despre inelul rotativ, însă numai cineva obsedat de specificații nu ar fi de acord că el este principala noutate a generației a șasea a lui Galaxy Watch Classic. Totuși, nu e singura. Noul procesor Samsung Exynos W930 dual-core cu o viteză de 1,4 GHz împreună cu 2 GB de RAM reprezintă o îmbunătățire importantă față de versiunea cu care venea echipată generația precedentă (Exynos W920 și 1,5 GB RAM). Concret, asta înseamnă că ceasul se va mișca rapid și cursiv în orice situație, ceea ce e cam tot ce îi poți cere unui astfel de dispozitiv. Stocarea internă rămâne la 16 GB.
Galaxy Watch6 Classic este construit din oțel inoxidabil, spatele este realizat din material ceramic, iar ecranul folosește cristal de safi – pune-le pe toate laolaltă și obții un ceas cu care poți para și atacuri cu săbii, dacă dintr-un motiv sau altul te vei găsi transportat înapoi în evul mediu cu el la mână. Rezistă la o presiune de până la cinci atmosfere (50 de metri adâncime timp de zece minute) și vine cu IP68, ceea ce înseamnă că apa și praful, în teorie, nu vor reprezenta o problemă.
Ecranul Super AMOLED always-on de 1,5 inci al acestui smartwatch are o rezoluție de 480 x 480 pixeli (432 x 432 pentru ceasul de 43 mm) și, chiar dacă cifra asta ar putea părea destul de aleatorie pentru unii, oricine a prins vremea monitoarelor VGA și a jocurilor pentru MsDOS va recunoaște că este exact același număr de pixeli ca și cei prezenți pe verticala acelor display-uri.
Un ecran mare, luminos și mereu aprins poate taxa destul de tare bateria și, dacă e să găsim un punct ceva mai vulnerabil în armura lui Galaxy Watch6 Classic, cam ăsta ar fi. Dar tuturor ne plac ecranele luminoase, nu? Varianta de 47 milimetri are o baterie cu o capacitate de 425 mAh (300 mAh pentru cel de 43 mm) ceea ce îi oferă o autonomie oficială de 40 de ore (30 de ore cu funcția „always on” a ecranului activată). Asta înseamnă că, pentru o utilizare intensă și pentru a evita atacurile de panică, va fi necesară o reîncărcare zilnică.
Partea bună este că bateria ceasului poate trece de la zero la o sută în numai 80 de minute folosind încărcătorul din cutie, însă cele mai multe încărcări se vor face între cu totul alte intervale ale gradului de încărcare. În plus, ubicuitatea cablurilor și porturilor USB-C precum și posibilitatea de a-l încărca wireless înseamnă că nu vei fi niciodată prea departe de a sursă de energie compatibilă cu ceasul tău. Faptul că îl poți încărca și de la telefon sună foarte bine, dar dacă ambele dispozitive stau prost cu bateria, o să fii pus în fața unei situații foarte asemănătoare cu cea în care ar trebui să alegi între propriii copii.
Beneficii / Cu ce se diferențiază
Faptul că 6 Classic folosește Wear OS de la Google (e drept, filtrat prin interfață Samsung atât de familiară oricui a folosit dispozitivele companiei de până acum) înseamnă că ceasul este compatibil cu orice telefon Android, chiar dacă există câteva aspecte care nu vor funcționa decât împreună cu un terminal Samsung Galaxy. Altfel, întreaga colecție de aplicații Google destinată ceasurilor inteligente este disponibilă – inclusiv Google Pay, pentru efectuarea plăților, dar și multe alte aplicații orientate către sănătate și fitness.
Am spus la început că fiecare literă din denumirea lui Samsung Galaxy Watch6 Classic 47 LTE Black spune ceva despre ceasul ăsta – și, să fim sinceri, sunt foarte multe litere acolo. E posibil ca, pentru unii oameni, niciuna să nu fie mai importantă decât grupul de trei care îți spune că ceasul vine cu un eSIM integrat care te lasă să inițiezi și să primești apeluri telefonice de pe dispozitiv fără a fi conectat la telefon. Practic, se potrivește perfect cu beneficiile OneNumber de la Vodafone, pentru că stai fără griji, ai libertate de mișcare, rămâi mereu conectat și ai totul la îndemână. Pentru cineva care uneori nu are chef să poarte tot timpul telefonul, faptul că ceasul ăsta de la Samsung oferă conectivitate LTE ar putea înclina balanța semnificativ în favoarea lui. Și chiar dacă nu te regăsești în niciuna dintre cele trei situații de mai sus, tot se vor ivi câteva momente în care independența față de telefon dar păstrarea posibilității de a apela și a fi apelat să se dovedească benefică – mă gândesc aici în special la orice fel de activitate sportivă.
Cu așa de multe dispozitive disponibile pe piață acum, alegerea unui smartwatch poate fi și ea aproape la fel de dificilă. Totuși, dacă înclini către Android, acorzi o foarte mare importanță părții estetice și nu vrei să faci compromisuri nici în altă parte, noul Samsung Galaxy Watch6 Classic 47 LTE îți poate face decizia destul de ușoară.
Iar, dacă te-ai hotărât, te așteptăm la Vodafone. Poți să alegi și serviciul One Number, care îți permite să folosești același număr de telefon pe mai multe dispozitive, cum ar fi ceasul, un telefon secundar sau tableta. Toate vor funcționa ca o extensie a telefonului tau mobil, iar tu te vei putea bucura de activitățile tale zilnice fără griji. În concluzie, e ușor să-l iei, e ușor să-l folosești și e ușor să-l și plătești, în rate fără dobândă. Află detalii despre oferte și beneficii pe vodafone.ro sau în magazine.