PSP: Portalul tău cool către lumea PlayStation 5

Acesta este noul PSP! Dacă jocurile sunt hobby-ul tău, probabil că ești obișnuit cu acronimul, dar, atenție, acum nu se mai traduce ca PlayStation Portable, ci PlayStation Portal. O modificare mică, dar care exprimă cu atât mai clar ce este acest supergadget: este un portal către consola ta PlayStation 5 de acasă!

Ce înseamnă asta? Înseamnă că poți juca jocurile de PlayStation 5 de pe el, nu vreo versiune dedicată unei console portabile — care, desigur, nu are cum să echivaleze performanța unei console full-size. Asta înseamnă, desigur, că jocurile nu se mai instalează fizic aici, ci sunt accesate prin Portal. Mă rog, prin internet, nu doar prin Portal. Adică ai nevoie de conexiune la internet ca să te joci. Înțelegi tu.

Dar odată ce te loghezi la internet, te poți bucura pe deplin de jocurile tale de-acasă chiar și atunci când ești în deplasare, mulțumită acestor atribute pe care PS Portal le are:

  1. 1. ecran generos, de 8”, cu rezoluție full HD
  2. 2. comenzi de PS5
  3. 3. baterie generoasă
  4. 4. … mai ai nevoie de altceva?

Dacă ești gamer, te întrebi probabil „Bun, dar nu pot face asta de pe mobil, prin funcția SharePlay?”. Răspunsul este „Ba da, doar că probabil telefonul tău nu are chiar 8 inchi în diagonală.” Și deja știi asta în privința ecranelor: cu cât e mai mare, cu atât mai bine!

În plus, telefonul tău mobil, sau tableta, nu au manete atașate de el, și pentru că ai nevoie de două mâini pentru controller, atunci va trebui să-l rezemi undeva. O grămadă de condiții ca să te joci și tu liniștit, așa-i?

Tocmai la asta s-au gândit și cei de la Sony atunci când au proiectat PS Portal. Poți să te gândești la el ca la un controller de PlayStation 5 cu ecran între mânere, căci cam asta și este: toate butoanele sunt aici, în aceeași ordine familiară și până și triggerele sunt adaptive, exact ca la controllerul de PlayStation 5!

Design și construcție

Dacă-mi permiți o descriere plastică, dar corectă pentru PlayStation Portal, asta ar fi: este un DualSense 5 cu ecran mare între manete! Practic, tot ce-ți trebuie pentru o sesiune de gaming satisfăcătoare.

Și nu este vorba doar de familiaritate în design, ci și în funcții: triggerele sunt capacitiveadaptive, exact ca la DualSense 5, iar touchpadul îl găsești pe ecran, sub forma a două chenare dispuse ergonomic.

Apropo de ergonomie: poate că PS Portal nu o fi chiar de pus în ramă, nu e la fel de elegant în design ca generațiile anterioare de PSP, însă imediat ce-l iei în mână îți dai seama că la capitolul ergonomie câștigă puncte importante prin acest design.

Ecran

Ecranul lui PS Portal are 8 inchi în diagonală, suportă rezoluție full HD — adică 1920x1080 — și are o rată de refresh de până la 60 Hz. Cifre suficiente pentru o experiență de gaming de calitate.

La capitolul luminozitate, e bine să iei în vedere că n-o să bată în luminozitate razele directe ale Soarelui. Deci va trebui să faci plajă și să te joci separat, nu în același timp. O prea mică pierdere, dacă e să ne întrebi pe noi.

Performanțe

Având în vedere că PlayStation Portal — așa cum îi zice și numele — este un… portal către consola ta PS 5 de acasă, adică se folosește de streaming, solicitările privind performanțele nu sunt foarte mari. Iar la capitolul conectivitate, PSP suportă standardul Wi-Fi 5, adică te poți conecta la rețele Wi-Fi 5GHZ.

Dar dacă te interesează și alte detalii tehnice, atunci îți spunem noi câteva: chipul pentru procesor este un Snapdragon de la Qualcomm (SG4150P), iar memoria de lucru, de 16 Gb, este de la Samsung (LPDDR4X).

Baterie

Bateria lui PlayStation Portal are 4.370 mAh, iar Sony promite până la 9 ore de joc, dar timpul variază în funcție de luminozitate și de cât de tare dai volumul. Pe noi ne-a ținut un „plin” cam șase ore de Horizon: Forbidden West cu volumul cam la trei sferturi și cu luminozitatea la jumătate.

Dar chiar și în cele mai „grele” condiții, probabil că patru ore de joc tot storci din PlayStation Portal.

De ce să mi-l cumpăr?

Dacă ești gamer și mândru posesor de PlayStation 5, întrebarea asta și-a găsit răspunsul încă de prima dată când ai văzut PS Portal: pentru că te poți bucura de experiența de gaming specifică PlayStation fără să cari consola după tine.