Termeni tehnici pe înțelesul tuturor
Dacă s-ar organiza un concurs de inventat acronime, probabil că inginerii care se află în spatele gadgeturilor ar câștiga competiția fără mari emoții. Și spunem asta pentru că, dacă vrei să-ți cumperi un smartphone, un smartwatch sau o pereche de căști vei întâlni în drumul tău spre butonul mare de „cumpără” o serie de litere pentru care unii și-au dat doctoratul.
Din fericire tu nu trebuie să faci doctoratul pentru a înțelege concret pe ce urmează să dai banii. Nu de alta, dar suntem noi aici să-ți spunem, în cuvinte cât mai simple, tot ce te ajută să știi.
Hai să-ncepem.
Bluetooth - Dintele albastru umblă printre noi de la începuturile industriei de telefonie mobilă. Este un protocol wireless care permite transferul de date pe distanțe de până la 10 metri, iar în vremuri imemoriale îl foloseam pentru a transfera între noi muzică în format MP3. Astăzi folosim bluetooth pentru a conecta diverse dispozitive între ele, cel mai uzual o pereche de căști wireless sau un smartwatch la telefonul din buzunar.
5G - La fel ca 3G și 4G, 5G este un standard de date mobile pentru smartphone-uri care ne ajută să ne uităm pe clipurile alea de pe TikTok și să comunicăm pe WhatsApp prin voce și video indiferent unde suntem. În acest moment, 5G suportă viteze de peste 1Gbps, iar în viitorul apropiat se vor atinge viteze de până la 10 Gbps. Pe lângă viteza mai mare de transfer, 5G are ca avantaj și latența mult mai mică, adică datele sunt transmise cu o întârziere mult mai mică. De exemplu, 5G va permite unui medic din Japonia sa execute o operație de mare precizie în SUA în timp real.
Nits - La început conta doar dimensiunea. Apoi a contat și rezoluția. Acum contează și luminozitatea. Și uite-așa ne-am trezit cu nits în specificațiile oricărui smartphone care se respectă. Despre ce e vorba? Păi despre intensitatea luminoasă a unui ecran, echivalentă cu o candelă pe metru pătrat, unde candela este unitatea standard de măsurare a intensității luminoase. Și aici, cu cât este mai mare, cu atât veți putea vedea mai clar ecranul telefonului pe soare puternic.
eSIM - Tot mai multe telefoane, în special cele de top, au un așa-numit eSIM. eSIM-ul are aceeași funcționalitate ca un SIM, dar nu este fizic, vine sub forma unui cod QR care se scanează cu telefonul mobil, fiind integrat la nivel tehnic direct pe placa de bază a telefonului, spre deosebire de un SIM standard care se introduce fizic în telefon. Pentru tine, principalul avantaj este că poți schimba operatorul fără să mai mergi să iei un SIM fizic, iar pentru producători avantajul este că obțin spațiu suplimentar pentru alte tehnologii.
IPxx - Nu, acronimul ăsta n-are nicio legătură cu IP-ul conexiunii tale la internet. În schimb, vine de la Internal Protection și îți spune, la nivel teoretic, cât praf și câtă apă suportă telefonul tău fără să se strice iremediabil. Valoarea maximă din prezent este IP68 și o vei regăsi pe multe modele, în special cele de top. Ce însemnă IP68? 6 este nivelul maxim de protecție pentru praf (adică nu intră praf deloc), iar 8 este nivelul maxim de protecție pentru apă (adică poți să-l scufunzi timp de maxim 30 de minute la adâncimi de maxim un metru). Totuși, știți vorba aia: nu încercați asta acasă, poate fi afectată garanția!
mAh - Este acronimul pe care îl întâlnești la capacitatea bateriei. Înseamnă mili-Amper-oră și este de 1.000 de ori mai mic decat Amper-oră, adica unitatea de măsură pentru cantitatea de energie maxim disponibilă într-o baterie Li-Ion. De regulă, telefoanele cu ecrane mari au baterii de 4.000 - 5.000 mAh.
OTA - Orice telefon disponibil acum pe piață este capabil să primească update-uri pentru sistemul de operare Android sau iOS prin internet. Tehnic, asta înseamnă un update OTA, adică over-the-air prin internet wireless sau mobil, adică fără cablurile cu mufe dintre cele mai ciudate pe care le-au folosit unii dintre noi prin anii 2000. Ce vremuri!
Flight mode (Airplane mode) - Unul dintre cele mai bune lucruri când călătorești cu avionul este că, timp de câteva ore, te poți deconecta de la tot ce înseamnă comunicații fără să dai cuiva explicații. Nu de alta, dar știi că stewardesele te invită să dai telefonul pe mod avion, iar principala explicație este că, în caz contrar, emițătorii radio ai telefonului tău ar putea interfera cu sistemele de comunicații ale avionului. Oricum... chiar ai nevoie de semnal la 10.000 de metri altitudine?
Hotspot / Mobile hotspot - Era o vreme când conexiunile Wi-Fi ale cafenelelor sau restaurantelor erau la mare căutare dacă trebuia să lucrezi urgent pe laptop. Lucrurile s-au mai schimbat însă acum, când ai zeci de GB de la operatorul de telefonie mobilă, pentru că poți folosi funcția de hotspot. O activezi, iar telefonul tău generează practic propria rețea Wi-Fi la care poți conecta laptopul. E o variantă mai bună și din punct de vedere al securității, pentru că poți stabili o parolă pentru conexiune și nu-ți mai faci griji că rețeaua Wi-Fi a localului nu este de încredere. Ai grijă doar la bateria telefonului: hotspotul consumă de regulă cam 10% din baterie într-o oră.
IMAP vs. POP3 IMAP (Internet Message Access Protocol) este protocolul care permite accesul la mesajele de email direct de pe server, fără a le descărca local. Acest lucru înseamnă că poți accesa emailurile tale de pe orice dispozitiv și ele vor fi sincronizate; dacă citești un email pe telefon, acesta va apărea ca citit și pe laptop sau pe orice alt dispozitiv.
POP3 (Post Office Protocol 3), pe de altă parte, descarcă emailurile de pe server pe dispozitivul tău și, implicit, mesajele sunt șterse de pe server după descărcare. Cu toate acestea, mulți clienți de email care folosesc POP3 au o setare care permite păstrarea copiilor mesajelor pe server. Deci, dacă dorești ca emailurile să rămână pe server după ce le descarci, trebuie să te asiguri că această opțiune este activată în setările clientului tău de email.
In Ear - Vezi denumirea asta frecvent când vrei să cumperi o pereche de căști, iar lucrurile sunt simple: căștile In Ear sunt cele pe care le introduci în urechi. Popular li se mai spune și „dopuri”. Tehnic, căștile care rămân la baza canalului auditiv se numesc Ear Buds, însă cei mai mulți dintre noi folosesc ambii termeni pentru a exprima același lucru.
IMEI: Așa cum orice mașină are un CIV (Carte de Identitate a Vehiculului), tot așa orice telefon are un IMEI (International Mobile Equipment Identity). Este un număr format din 15 cifre care în realitate este format din grupuri de cifre care oferă diverse informații utile, inclusiv despre producătorul telefonului. Îl găsești pe cutia telefonului și în setările acestuia și, în unele cazuri, chiar pe spatele telefonului, cu caractere foarte mici. Codul ăsta este important pentru că, teoretic, dacă îți este furat telefonul, IMEI-ul poate fi adăugat pe o „listă neagră” pentru ca telefonul să devină practic inutilizabil. În practică, noi te sfătuim să ai grijă de telefonul tău.
Zoom optic vs. zoom digital - Funcția de zoom a devenit deja banală pentru orice smartphone, însă este important să faci diferența între „băiatul bun” și „băiatul rău”. Zoom-ul digital nu este foarte util, întrucat nu face altceva decât să „taie” imaginea prin software pentru a lăsa iluzia că personajul principal este mai aproape. Zoom-ul digital mărește pur și simplu pixelii imaginii existente, ceea ce duce adesea la o calitate mai scăzută a imaginii, făcând-o să pară pixelată sau neclară când este mărită prea mult. În schimb, zoom-ul optic folosește lentile optice pentru ca imaginea să pară mai apropiată decât în realitate, fără ca acest lucru să afecteze calitatea imaginii. Avantaj optic, desigur.
GPS, GLONASS, GALILEO, BDS - Fie că vrem, fie că nu vrem, localizarea este activă aproape în permanență pe telefonul nostru, dacă permitem din setări. Altfel cum am putea folosi Google Maps pentru a ajunge la birou, nu-i așa? De regulă, aplicațiile folosesc sistemul de poziționare prin satelit al Statelor Unite, adică GPS, însă numeroase telefoane oferă acum suport și pentru sistemele satelitare ale altor națiuni. Uite trei exemple: GLONASS este GPS-ul Rusiei, Galileo este GPS-ul Uniunii Europene, iar BDS este GPS-ul Chinei, pe care o să-l întâlnești scris și ca BeiDu System.
Firmware - Spre deosebire de software, pe care îl asociezi firesc cu aplicațiile pe care le instalezi pe telefon, firmware-ul este un software care controlează diverse componente hardware ale telefonului, le face să vorbească între ele și este indispensabil pentru buna funcționare a acestuia. La fel ca orice alt software, firmware-ul primește regulat update-uri pentru a corecta anumite bug-uri sau pentru a adăuga funcționalități noi.
Cam asta a fost lecția de dicționarieză de astăzi. Sperăm că ai aflat lucruri interesante cu care să te faci util prietenilor când au probleme să descifreze specificațiile telefoanelor.