Tehnologia în medicină

Analizele medicale integrate în smartwatch-uri ne permit să aflăm din timp despre potențiale probleme de sănătate, în timp ce noile inovații din domeniul roboticii contribuie la intervenții chirurgicale precise cu mai puține riscuri pe termen lung.

Tehnologiile moderne ne pot face viața mai ușoară și, în anumite condiții, chiar și mai lungă. În ultimii ani, modul în care ne gândim la propria sănătate și modul în care interacționăm cu sistemul medical s-a schimbat într-un ritm alert.

Funcții medicale integrate în gadget-uri

La lansarea primului Apple Watch puțini anticipau modul în care un astfel de dispozitiv va schimba percepția consumatorilor obișnuiți despre ce poate face un gadget din punct de vedere medical. În prezent, un Watch de ultimă generație echipat cu un senzor electric și o aplicație dedicată pentru iPhone sunt suficiente pentru a-ți face rapid o electrocardiogramă, cunoscută și sub numele de EKG. În plus, astfel de gadgeturi sunt capabile astăzi să ofere informații despre bătăile neregulate ale inimii (care în termeni medicali poartă numele de fibrilație atrială) sau nivelul oxigenului în sânge.

Cel mai recent, Samsung a obtinuț acordul autorităților americane pentru o funcție capabilă să monitorizeze apneea, astfel că persoanele de peste 22 de ani vor avea posibilitatea să descopere dacă suferă de apnee obstructivă moderată sau severă, o afecțiune care implică blocarea căilor respiratorii în timpul somnului.

Toate aceste funcții se bazează pe diverși senzori, iar datele colectate sunt apoi interpretate pe baza unor aplicații software tot mai avansate. Și vor fi interpretate într-un mod tot mai avansat pe măsură ce vor integra diverse funcții de inteligență artificială, întrucât soluțiile AI devin tot mai populare într-o gama variată de produse și servicii.

Nu în ultimul rând, aplicații dedicate te pot ajuta să gestionezi mai eficient medicamentele pe care trebuie să le iei pentru diverse afecțiuni, iar acestea sunt utile mai ales pentru persoanele în vârstă cu probleme de memorie.

Astfel de funcții sunt acum disponibile pe o gamă variată de gadget-uri. Inclusiv brățări de fitness de numai câteva sute de lei îți oferă acces la numeroase informații interesante despre starea ta de sănătate.

Specialiștii atrag atenția că rezultatele unor astfel de analize sunt mai degrabă orientative și nu înlocuiesc în niciun caz un consult medical corespunzător. Pe de altă parte, în condițiile în care cei mai mulți dintre noi ignorăm vizitele periodice de rutină la medic, aceste funcții ne pot ajuta să identificăm mai rapid eventualele probleme, în special în cazul persoanelor vârstnice.

Și mai e ceva: aceste funcții vin cu o serie de informații despre noțiuni medicale și interpretare a datelor rezultate, explicate într-un limbaj simplu și comun. Fie și numai acest lucru contribuie la o mai bună conștientizare din partea utilizatorilor a diverselor afecțiuni medicale cu care se pot confrunta la un moment dat în viață.

Analize medicale online

Tehnologia a pătruns însă rapid și în numeroase alte zone ale medicinei. Unul dintre cele mai banale exemple este oferit de popularitatea în creștere a consultațiilor medicale online, care au devenit mult mai eficiente datorită îmbunătățirii vitezelor de conectare la internet și a dezvoltării soluțiilor software pentru videocall-uri.

În Romania și nu numai, o astfel de tehnologie a început să fie utilizată mai intens în timpul pandemiei, atunci când a devenit esențială evitarea aglomerațiilor, mai ales în mediile în care infecțiile respiratorii se transmit rapid, așa cum sunt spitalele sau cabinetele medicale.

Avantajul unei consultații online este că potențialul pacient poate primi o serie de informații utile despre afecțiunea pe care o suferă din partea unui cadru specializat, care ulterior îl poate îndruma spre realizarea unor investigații medicale specifice. În cele mai multe cazuri, în acest fel s-a redus numărul vizitelor la spital sau la cabinetele medicale.

Roboții chirugicali ne ajută la operații complexe

În același timp, tehnologia a devenit un instrument esențial inclusiv pentru medicii specializați în diverse operații. De exemplu, medicii ortopezi pot folosi diverse aplicații care permit o analiză personalizată pentru radiografii pentru a simula în aplicație modul în care va decurge o intervenție chirurgicală. Astfel de aplicații sunt utile în primul rând pentru că reduc timpul total al unei procedurii, astfel că devin esențiale în cazul unei operații urgente de care depinde viața pacientului.

Probabil însă că cel mai avansat domeniu este cel reprezentat de robotică, în special în ceea ce privește operațiile. Așa cum aproape orice industrie care produce bunuri se bazează pe roboți programați software pentru îndeplinirea unor sarcini mai mult sau mai puțin repetitive, roboții chirurgicali au devenit tot mai avansați în ultimii ani și sunt capabili să efectueze operații chirurgicale cu o precize mai bună decât mâna unui medic, care în mod invariabil poate tremura.

Astfel, roboții chirurgicali au intervenții mai eficiente, reduc pericolul unor sângerări, sunt mai puțin intruvizi și reduc astfel timpul de recuperare al pacientului după operație. Cele mai uzuale cazuri în care pot fi folosiți roboții chirurgicali sunt extirparea unor tumori canceroase, chirugia bariatrică a pacienților obezi sau diverse operații delicate la nivelul ficatului, pancreasului sau a glandelor endocrine.

Un avantaj secundar al roboților chirurgicali este că pacienții pot fi operați și într-un spital în care nu există medici specializați pentru afecțiunea respectivă, întrucât tot tehnologia permite controlul robotului respectiv de către un medic specialist de oriunde din lume, pe baza unei conexiuni rapide la internet.

O astfel de tehnologie are potențialul de a deveni esențială în special în zone cu o densitate mai mică de populație, care nu justifică prezența permanentă a unor medici specializați pe anumite intervenții care sunt însă mai puțin frecvente.

Roboții care ajută persoanele în vârstă

Rămânem în zona roboților pentru încă un domeniu în care personalul medical poate fi insuficient: căminele de bătrâni. Numeroase țări, dar mai ales Japonia, care se confruntă cu un declin demografic accentuat, dezvoltă în prezent roboți sub forma unor asistenți cu o formă mai mult sau mai puțin umană care pot ajuta rezidenții unui cămin, în anumite limite.

De exemplu, astfel de roboți sunt capabili să supervizeze rezidenții căminului, să-i îndrume să ia medicamentele potrivite la orele potrivite ale zilei sau să facă diverse operațiuni banale precum măsurarea nivelului de oxigen din sânge sau a temperaturii corporale. Și, desigur, pot inclusiv să aducă mâncarea pentru rezidenții imobilizați la pat.

În prezent, astfel de roboți sunt mai degrabă în stadiu incipient de dezvoltare, însă tehnologia acestora avansează constant. Nu în ultimul rând, dezvoltarea roboticii a permis și realizarea unor proteze inteligente care oferă un anumit grad de autonomie pentru persoane cu membre amputate. Astfel de proteze utilizează semnalele pe care creierul le transmite musculaturii prin intermediul nervilor, iar proteza inteligentă este capabilă să intercepteze acest semnal și de a suplini, în anumite limite, absența membrului respectiv.

Toate aceste tehnologii vor continua să fie îmbunătățite pe parcursul timpului, probabil într-un ritm și mai alert decât până acum, mai ales datorită popularității în creștere a aplicațiilor care folosesc inteligența artificială.