Tehnologia în alimentație
Istoria spune că migrația permanentă dintr-un loc în altul s-a redus semnificativ în momentul în care oamenii au descoperit agricultura. Brusc, nu mai aveau un motiv bine întemeiat să caute surse de hrană în altă parte, pentru că le puteau avea în același loc prin cultivarea pământului. De atunci, agricultura a evoluat constant, de la producție și până în stomacul nostru, iar tehnologia a avut un rol esențial aici.
Tehnologii pentru eficientizarea culturilor agricole Revoluția industrială care a început pe la sfârșitul secolului XVIII a ajuns inevitabil și în agricultură și a permis creșterea producției de alimente prin utilizarea de diverse utilaje mecanizate, iar în prezent companiile din domeniu folosesc inclusiv algoritmi de inteligență artificială pentru a estima cât mai eficient cererea din partea consumatorilor.Pe de altă parte, una dintre provocările agriculturii este creșterea producției pentru a alimenta populația în creștere la nivel global. În prezent, aici intervin soluții moderne cu imagini din satelit și analiza datelor istorice despre terenurile fertile pentru a identifica cele mai productive zone agricole în funcție de tipul de culturi care se pretează în mediul climatic respectiv.
Apropo de asta, monitorizarea culturilor agricole devine tot mai importantă în contextul schimbărilor climatice, iar aici tehnologia intervine, printre altele, prin intermediul dronelor, care sunt utilizate pentru a monitoriza sănătatea culturilor. E mai simplu, mai ușor și necesită mai puțin timp decât verificarea manuală a culturilor, întrucât agricultorii identifică mai rapid zonele cu potențiale probleme. De asemenea, utilizarea sistemelor de irigații poate fi automatizată optim în funcție de precipitațiile naturale, riscul de secetă și alți factori importanți.
Tehnologia intervine inclusiv în ceea ce privește protejarea culturilor agricole de diverse boli specifice sau dăunători, dar și determinarea modului în care să fie utilizați fertilizatorii pentru îmbunătățirea recoltelor.
Creșterea producției prin tehnologieTehnologia joacă un rol tot mai important pentru a crește producția terenurilor agricole. Pentru asta se folosesc în principal diverși senzori capabili să măsoare producția pe anumite suprafețe, pentru ca fermierii să înțeleagă rapid care sunt zonele productive și unde trebuie să aducă modificări. Acești senzori detectează din timp apariția buruienilor, iar alți senzori pot măsura apa existentă în sol pentru a îmbunătăți eficiența sistemelor de irigații. De asemenea, există aplicații de smartphone care folosesc toate aceste date pentru a estima mai bine utilizarea fertilizatorilor.
Probabil însă că domeniul care stârnește cele mai multe controverse în ceea ce privește agricultura este utilizarea tehnologiei pentru modificarea genetică a culturilor agricole. Scopul principal este, din nou, creșterea producției, iar scopul secundar este îmbunătățirea rezistenței la anumiți dăunători. Întrucât este un domeniu sensibil, există încă temeri că organismele modificate genetic pot avea efecte secundare din punct de vedere al sănătății.
Cum intervine tehnologia când cumpărăm mâncareAm stabilit deja că tehnologia este utilizată intensiv în producția de alimente, însă aceasta este folosită inevitabil și atunci când este vândută. Se întâmplă inclusiv la hypermarket-urile tradiționale, unde se folosesc aplicații software pentru a determina cea mai bună poziționare a produselor pentru a maximiza vânzările acestora. Cardurile de fidelitate care ție îți aduc niște puncte mai mult sau mai puțin inutile sunt de fapt concepute pentru a ajuta magazinele să înțeleagă mai bine mixul de produse pe care le cumperi, tot cu scopul de a maximiza vânzările.
Dacă ne gândim la mediul online, lucrurile sunt chiar mai simple, pentru că magazinele își pot genera strategiile de marketing și mai eficient, pe baza căutărilor făcute de clienți și a modului în care aceștia folosesc site-ul sau aplicația. Așa te trezești cu cupoane de reducere exact când nu aveai nevoie sau cu scutiri de la taxa de livrare pentru a te încuraja să finalizezi tranzacția pe care ai tot amânat-o în ultima vreme.
Tehnologia ne ghidează modul de consumCredeai că s-a terminat cu tehnologia în alimentație după ce ai făcut cumpărăturile? Nici pe departe, pentru că tot tehnologia te ajută acum să înțelegi mai ușor ce mănânci din punct de vedere nutritiv. Ceea ce este oarecum ironic într-o epocă în care se pare că mâncăm foarte prost. Din nou, din punct de vedere nutritiv. Dacă arunci o privire în App Store sau Google Play Store vei găsi numeroase aplicații pentru smartphone-ul tău care te ajută să ai ceea ce contabilii ar numi probabil un adevărat registru cu tot ceea ce mănânci. Există aplicații simple în care îți calculezi singur carbohidrații, grăsimile și proteinele pe baza informațiilor nutriționale de pe etichetă, dar cele mai multe aplicații au acum baze de date complexe cu aproape orice produs alimentar comercializat la nivel internațional sau măcar regional.
Practic, asta înseamnă că poți foarte ușor să cauți numele produselor pe care le consumi zilnic, iar aplicația îți generează tot felul de statistici despre ceea ce ai mâncat. Ba chiar o să primești avertismente pentru a înțelege că ai exagerat cu numărul de burgeri și, mai mult decât atât, o să primești sfaturi despre ce ar fi bine să schimbi în alimentația ta.
Și cu asta cercul e practic complet. Tehnologia a pătruns în alimentație de la primele strategii pentru determinarea celor mai bune culturi și creșterea producției până la algoritmii care învață ce ne place să cumpărăm din magazinele fizice sau online până la aplicațiile care știu mai bine decât noi ce și cum mâncăm. Nu prea avem cum să mai scăpăm de tehnologie în alimentație, dar ne putem folosi de ea pentru a înțelege mai bine cum ajunge și ce ajunge în farfuria noastră.
Apropo, inventează cineva o farfurie cu senzori și algoritmi AI care să-ți spună exact ce ți-a pus, de fapt, în mâncare bucătarul de la restaurantul tău preferat?