Cum să calculezi IQ-ul casei tale – un ghid incomplet, dar complet amuzant și util de care știai foarte bine că te puteai lipsi

Cu toții avem un prieten care a făcut odată un test de IQ online în urma căruia a reieșit că este un geniu și nu a pierdut nicio ocazie de atunci să povestească tuturor despre asta. Ei bine, probabil că acel prieten o să fie primul client al noului și imaginarului Program de Evaluare a Inteligenței Caselor.

Un prieten și-a cumpărat de curând o casă într-una dintre suburbiile Bucureștiului. Chiar dacă pleca dintr-o zonă bună și liniștită a orașului, faptul că lăsa în urmă un apartament relativ mic pentru o casă cu două etaje l-a făcut să fie foarte încântat de schimbare.

Cu actele semnate și balanța contului mult mai lejeră, amicul meu s-a instalat în noua locuință și, așa cum fac toți oamenii cu un nivel normal de celule bastonaș atunci când se lasă întunericul, a vrut să-și aprindă lumina. Numai că nu a știut cum. Să nu-ți închipui că în vechiul lui apartament freca două bețișoare până se încingeau și o scânteie aprindea paiele bine uscate și de aceea nu s-a prins ce era cu tablourile alea mici dreptunghiulare din plastic cu multe butoane de pe pereții din fiecare cameră, pentru că nu e cazul. De fapt, aș spune că prietenul meu este peste medie în ceea ce privește aplecarea către tehnologie.

O privire aruncată panoului electric din subsol nu a avut nici ea darul să-l umple de încredere în ce va urma întrucât reacția imediată a fost să caute o poză cu panoul de comandă al navetei spațiale și să găsească cinci diferențe. Primul electrician chemat s-a scărpinat și el în cap și a zis că nu a mai văzut așa ceva. Exasperat și, pot numai să-mi închipui, puțin frustrat, prietenul meu mi-a mărturisit că și-ar dori ca singurele lucruri inteligente din casa lui să fie oamenii.

Toată povestea asta, însă, m-a făcut să stau puțin și să mă gândesc: cam cât de inteligente pot fi casele noastre acum? Și dacă tot mai multe case încep să pună mâna pe o carte și să-și dezlege creierele un pic, nu ar fi poate cazul să începem să facem o diferențiere între nivelul lor de inteligență? Lansăm, deci, Programul de Evaluare a Inteligenței Locuințelor (PEIL), o nouă unealtă cu un nume care ar putea să te facă să o iei în serios, dar cu o utilitate limitată strict pe durata acestui material (și chiar și în legătură cu asta putem avea o discuție).

Printre primele lucruri pe care cineva interesat în scoaterea casei sale din evul mediu le va procura este o boxă inteligentă. Din păcate, însă, de unul singur, un astfel de dispozitiv nu reușește decât să te facă să pari caraghios atunci când începi să strigi din senin „hei, Google!” pentru a da o comandă care altfel n-ar fi presupus decât o simplă atingere a ecranului telefonului. Da, tu te vei simți mai deștept pentru că poți face totul din comenzi vocale, însă te asigur că părerea celor din jur va fi alta. Ținând cont de toate astea, boxa inteligentă, indiferent care ar fi, primește doar cinci puncte PEIL precum și mențiunea că utilizarea ei în anumite momente poate aduce o scădere a IQ-ului posesorului în ochii celor prezenți.

Un alt tip de produs folosit cel puțin la fel de des ca o boxă inteligentă este un bec, ai ghicit, inteligent și el. Conectat la o rețea wireless, poți să-l aprinzi sau să-l stingi după bunul plac de oriunde te-ai afla în lumea asta. Printre lucrurile pe care le poți face cu un astfel de bec includ speriatul vecinilor care știu că nu e nimeni acasă pentru că s-au uitat pe vizor și te-au văzut plecând, dar și posibilitatea de a simula existența unui senzor crepuscular, astfel că lumina se va aprinde singură la apus și se va stinge la răsărit. Becurile inteligente vor primi zece puncte PEIL.

Următorul dispozitiv este probabil cel mai versatil dintre toate, și asta pentru că poate controla orice aparat electric care are doar două moduri de funcționare: pornit și oprit. Este vorba despre releele wireless cu ajutorul cărora poți, practic, să închizi sau să deschizi un circuit de la distanță. Pot fi folosite în extrem de multe moduri, sunt suficient de mici pentru a intra într-o doză de perete și a fi integrate în circuitul clasic de iluminat al unei case, pot fi puse într-o cutie cu IP67 sau mai mare și lăsate afară, și pot controla fără probleme consumatori de peste 3kW.

De fapt – și asta e cât se poate de adevărat pentru că am avansat în vârstă – în timp ce scriam paragraful ăsta mi-am adus aminte că am lăsat boilerul electric pornit undeva la 30 de kilometri de unde mă aflu. Problemă? Da, ar fi fost, dacă nu aș fi avut telefonul lângă mine. Dar pentru că îl am, am sunat un prieten care are cheile de acolo și l-am rugat să se ducă să-l oprească. Ce, credeai că o să folosesc releul inteligent pe care l-am instalat acum două luni? Și eu, dar am uitat. În orice caz, pentru că m-ar fi scutit de câțiva lei la factura de curent dacă mi-aș fi amintit să-l folosesc, dar și pentru că oferă atât de multe posibilități, releul wireless primește treizeci de puncte PEIL.

Dar o casă smart nu înseamnă doar control de la distanță. După cum mulți angajați află abia când e deja prea târziu, nu e suficient să faci, chiar și bine, doar ceea ce se cere de la tine, ci e de dorit să ai și inițiativă. Dacă un termostat wireless cu control din telefon e un angajat bun, un device inteligent precum un monitor de temperatură și umiditate va fi angajatul anului și viitorul șef al celui dintâi. Odată legat prin Bluetooth la alte dispozitive precum aparatele de aer condiționat sau umidificatorul, acesta le va comanda pornirea automat atunci când valorile din cameră se modifică dincolo de anumiți parametri presetați. Nu pot să-i dau la fel de multe puncte PEIL ca unui releu wireless, dar cu siguranță trece pe locul doi cu cincisprezece.

Cu cât vei introduce mai multă tehnologie în casa ta, cu atât e posibil să vrei să simți că ești mai bine protejat, așa că e timpul pentru un sistem deștept de alarmă cu camere video și senzori de mișcare care pot face diferența între oameni și animale, senzori pentru uși și ferestre și, desigur, acces complet din telefon. Partea bună este că toate pot fi adăugate fără a mai fi nevoie să tragi cabluri, ceea ce reprezintă în sine o măsură de siguranță, presupune considerabil mai puțină muncă pentru instalare și aduce un plus din punct de vedere estetic. Din punctul meu de vedere, pentru un om crescut în România, absența firelor trece drept un mare avantaj, dar chiar și așa nu pot să-i dau mai mult de cincisprezece puncte PEIL pentru că este, totuși, un biet sistem de supraveghere și alarmă.

Dacă te-ai apucat deja să aduni punctele pentru a afla scorul casei tale, dă-mi voie să-ți spun un sigur lucru: GREȘIT! La fel ca seturile din Diablo 3, punctajul total al unei case va crește cu mai mult decât suma aritmetică a punctelor PEIL aferente componentelor. Cu cât mai mult? Pentru a afla asta, ar trebui să-mi dezvălui algoritmul secret, ceea ce ar fi o mare greșeală din partea mea din punct de vedere financiar.

Lăsând orice glumă la o parte, e clar că o casă e cu atât mai demnă de titulatura smart cu cât toate părțile componente sunt interconectate. Din cauza asta, boxa inteligentă poate fi dispozitivul care le leagă pe toate celelalte la un loc, sau, așa cum am mai spus, dacă nu e folosită cum trebuie, poate fi doar un difuzor cu care mai vorbești din când în când dacă te simți singur. După cum îți poți imagina, scorul ei o să varieze substanțial de la o situație la alta.

Important e să concluzionăm, totuși, că viața e mai simplă cu tehnologie decât fără. Iar dacă unele dintre gadget-uri ni se par acum motive de făcut glume (foarte bune, de altfel), ceva îmi spune că integrarea lor în viața noastră nu este decât o chestiune de timp, nu de scor PEIL.