Cel mai tare feature la un telefon? E greu de zis, dar avem câteva pe lista scurtă!

Okay, telefonul mobil știe să facă poze, are spațiu de stocare cât aveau calculatoarele de top de la începutul anilor 2000 și performanțe cu mult mai bune decât ele. Dar ce știe să mai facă? Păi, hai să vedem!

De când au început să încorporeze funcții suplimentare celei de apel voce, telefoanele s-au transformat în aceste dispozitive aproape indispensabile în lumea actuală. Poți să-ți organizezi cu ușurință viața folosind aplicațiile din dotare. Poți să-ți explorezi latura creativă bazându-te pe camerele din dotare. Poți să-ți faci prieten din asistentul virtual din telefonul tău mobil, de la care poți să afli orice fel de informație îți stârnește curiozitatea în oricare moment al zilei. Și, desigur, poți să-ți măsori în timp real parametrii de funcționare ai corpului, în veșnica luptă cu caloriile.

Având în vedere toate cele de mai sus, parcă ți-e și rușine să întrebi „Okay, și ce știe să mai facă?”. Dar apoi trebuie să te gândești că toate aceste caracteristici deja existente sunt probabil materializări ale acestei întrebări exigente. Exact cum sunt și aceste caracteristici nemaipomenite de mai jos.

1. Funcția Crash Detection de la Apple (iPhone și Watch)

Tocmai pentru că telefonul (sau, prin extensie, orice accesoriu pe care îl folosim în mod complementar) a devenit bun indispensabil nouă, asta înseamnă că aproape în orice moment al zilei îl ai asupra ta.

Iar asta se poate dovedi a fi life-saving uneori, în special dacă telefonul este un iPhone. Inginerii de la Apple s-au folosit de giroscop, de accelerometru și de barometru pentru a crea un sistem de detecție în caz de accident. Aici rolul cel mai important îl joacă accelerometrul, care poate depista forțe de până la 256G. Însă împreună cu giroscopul (care interpretează poziția în spațiu și rotirea în jurul axelor) și cu barometrul (care depistează schimbări ale presiunii atmosferice), un iPhone poate detecta astfel un impact.

Mă rog, asta ar fi descrierea pe scurt a tehnologiei, pentru că ecuația este mai amplă și se manifestă ca o simfonie de senzori, care include sistemul GPS și microfonul și protocolul de comunicare cu mașina (CarPlay), dacă e cazul. Cert este că iPhone se folosește de toate aceste date pentru a hotărî dacă situația este într-adevăr serioasă și nu avem încă vreun caz clasic de „s-a enervat că nu-i merge Wi-Fi-ul și a trântit telefonul de perete”.

Și pentru că depistarea unui accident este doar jumătate din treabă, telefonul te întreabă inițial dacă ești okay, după care sună la serviciul de urgență folosind rețeaua de telefonie mobilă. În cazul în care ești într-o zonă fără acoperire, atunci iPhone-ul tău va folosi sateliții pentru a transmite mesajul SOS. Sigur, chiar și în ciuda bazei de date extinse pe care telefonul o folosește pentru a depista un accident, există și situații în care tehnologia face confuzii amuzante și sună la 911 în timp ce tu îți plimbi forțat sângele din cap în picioare într-un carusel.

2. AI și prietenii săi: Circle To Search și Live Translate de la Samsung

Avem putere de procesare impresionantă pe aceste super gadgeturi ale zilelor noastre, iar asta permite și calculul unor algoritmi pe care nici nu ni-i puteam imagina acum zece ani, de exemplu. Aici ne referim la algoritmii inteligenței artificiale, care pot face mult mai mult decât să ne genereze wallpapere folosind câteva cuvinte-cheie — o funcție pe care o găsești, de exemplu, pe noul Samsung S24 Ultra.

De exemplu, o altă funcție cu care S24 Ultra se laudă — pe bună dreptate! — este Circle to Search, care duce și mai departe ceea ce Google Image Search făcea până acum: deschizi o poză, apeși lung butonul Home pentru a activa Circle to Search, apoi încercuiești practic orice vrei tu în poza respectivă și Google îți va depista obiectul și furniza informații despre el.

Beneficiile sunt multiple: în primul rând, nu trebuie să te mai chinui cu o descriere cât mai precisă a ceea ce vrei să cauți. Totodată, de-acum nici nu trebuie să mai întrebi în comentarii „De unde ți-ai cumpărat pantofii ăștia?” sau „Care e rețeta pentru ce ai gătit acolo?”. Încercuiești, apoi deschizi linkurile pe care ți le sugerează Google.

Dar magia AI-ului de pe Androidul Samsungului se poate dovedi și mai utilă decât în satisfacerea curiozităților. De exemplu, telefonul îți poate traduce acum în timp real o conversație. Stabilești limba în care și din care vrei să aibă loc traducerea și telefonul tău devine translatorul de serviciu. Lista de opțiuni nu cuprinde toate limbile din lume deocamdată, dar putem să ne concentrăm un pic pe informația că telefonul tău știe acum să transcrie și să traducă în timp real o conversație telefonică?!